Det korte svar er heldigvis JA! Du kan sagtens fryse dine hjemmebagte glutenfrie brød og boller. Jeg har her lavet en lille guide til, hvordan du får de bedste resultater med nedfrysning og optøning af glutenfrit brød.
Det er altid lækkert at kunne hive hjemmebagt brød op af fryseren til eftermiddagskaffen eller som morgenmad i weekenden. Og langt det meste glutenfrie brød bliver stort set som friskbagt efter en tur i ovnen, så det er bare om at komme i gang med at få lavet et godt lager i fryseren! Mangler du inspiration til nemt og lækkert glutenfrit bagværk, så tag evt. et kig på vores opskrifter, f.eks. disse sprøde, glutenfrie boller med boghvede eller vores luftige, glutenfrie gulerodsboller. Hvis du er nybegynder i det glutenfrie køkken, kan du evt. starte med at støtte dig lidt op ad mine begyndertips til glutenfri bagning eller min lille guide til glutenfri meltyper.
Sådan fryser du glutenfrit brød
Først og fremmest skal du bage dine brød til den gyldne side, frem for at bage brød og boller helt mørke. Det betyder i praksis, at du giver bagværket et par minutter mindre, end du normalt ville (det skal dog være gennembagt). Skru evt. lidt ned for temperaturen på ovnen i den sidste del af bagningen og forlæng bagetiden. På den måde får det glutenfrie brød en lysere skorpe, og du er sikker på, at det er helt gennembagt.
Glutenfrit brød kan sagtens holde sig i et halvt års tid på frost.
Sådan fryser du bedst glutenfrit bagværk:
- Frys et helt glutenfrit brød: Afkøl på en rist, når det er færdigbagt og kom brødet i en frysepose (eller en genanvendelig silikonepose, som er stor nok).
- Frys et glutenfrit brød i skiver (anbefalet): Afkøl brødet helt på en rist efter bagningen og skær det herefter i skiver, som du lægger i ét lag (eller med bage- eller mellemlægspapir imellem) i en frysepose (eller genanvendelig silikonepose).
- Frys glutenfrie boller: Afkøl bollerne på en rist efter bagningen og kom dem i en frysepose (eller en genanvendelig silikonepose).
Du får det bedste resultat ved at skære et helt brød i skiver, inden du fryser det ned. Det gør brødet hurtigere at tø op, og du kan tage lige præcis det antal skiver ud, som du skal bruge. Du kan også fryse et helt brød ned, men så skal du huske at sætte tid af til optøning, inden du varmer det i ovnen efter frost.
Hvis du gerne vil fryse lidt lækkert glutenfrit hjemmebag ned til en anden god gang, så skal du først og fremmest sørge for, at brødet er kølet helt ned på en rist efter bagningen, inden du kommer det i fryseren. Kom det gerne i en fryseegnet pose (almindelig frysepose eller en af de moderne genanvendelige silikoneposer).
Sådan optør og luner du glutenfrit brød
Alt glutenfrit bagværk bør genopvarmes i ovnen efter frost. Det giver en langt bedre skorpe. Et helt glutenfrit brød bør dog optøs nogle timer eller natten over, før du kommer det i ovnen, og så skal det have ca. 20-25 minutter i ovnen (se oversigten nedenfor). Hvis du har fulgt vores råd længere oppe, og skåret brødet i skiver, kan du bare forvarme ovnen til 180 grader varmluft (200 grader alm. ovn) og varme brødskiverne i 5-7 minutter, så får de en dejlig ristet overflade.
Glutenfrie boller er lynhurtige at genopvarme i ovnen, selv direkte fra frost (se oversigten nedenfor).
Sådan optør du bedst glutenfrit bagværk:
- Optø/lun et helt glutenfrit brød: Tag gerne brødet ud af fryseren 3-4 timer før du skal bruge det, evt. på køkkenbordet (i fryseposen) natten over. Når brødet virker helt optøet, kommer du en rist i midten af ovnen og forvarmer ovnen til 180 grader varmluft (dvs. 200 grader alm. ovn). Giv herefter brødet 20-25 minutter i ovnen.
- Optø et glutenfrit brød i skiver: Kom en rist i midten af ovnen og forvarm ovnen til 180 grader varmluft (dvs. 200 grader alm. ovn). Læg det antal skiver, du skal bruge, på risten i ét lag og giv brødskiverne 5-7 minutter i ovnen.
- Optø/lun glutenfrie boller: Bollerne kan varmes direkte fra frost, og hvis ovnen er forvarmet til 180 grader varmluft (eller 200 grader alm. ovn), skal de kun varmes i 12-15 minutter. Hvis de er optøede, kan du nøjes med at give dem 7-10 minutter.
Velbekomme!
I tvivl om, hvad du skal bage? Tag et kig på mine yndlingsopskrifter!