Hvor køber man glutenfrit mel?

Hvis du er nybegynder inden for bagning uden gluten, kan det være lidt af en opgave at finde ud af, hvor du skal gå hen for at få dine glutenfrie varer (det har det i hvert fald været for mig). Så jeg tænkte, det måske kunne være rart at få et overblik over, hvilke varer, du skal i helsekostbutikken for at finde, og hvilke varer, du rent faktisk kan være heldig at få fingrene i nede i det lokale (velassorterede) supermarked. Jeg bor selv i Valby, og jeg må i fire forskellige butikker for at få fat på de meltyper, jeg bruger oftest! 🤯 

Du kan få de fleste glutenfrie meltyper i helsekostbutikkerne, både fysisk og online, men en del produkter sælges også i de fleste velassorterede supermarkeder, og det foretrækker jeg, dels fordi det er nemt og bekvemt i forbindelse med andre indkøb, og dels fordi man kan være heldig at finde gode tilbud på de glutenfrie varer. Dog er det lidt forskelligt, hvad de enkelte butikker har valgt at bestille hjem.

Jeg har forsøgt at lave et overordnet overblik nedenfor, så du har en eller anden form for pejlemærke i forhold til, hvor du skal gå hen for at fylde dit glutenfrie bagelager. Hvis du gerne vil vide lidt mere om de forskellige meltyper, kan du evt. læse min guide til glutenfrit mel.

Er glutenfrit mel dyrt?

De glutenfrie meltyper er en del dyrere end eksempelvis almindelig hvedemel, og de bliver typisk solgt i poser af 500-1000 gram, men jeg har bl.a. fundet ud af, at et godt sted at købe økologisk glutenfri havremel er i Rema 1000, hvor man får hele 1,4 kg for ca. 30 kroner. Ellers er det altid godt at kigge lidt i tilbudsaviser, hvis man har tid og overskud til den slags.

Her køber jeg glutenfrit mel

De fleste glutenfrie meltyper kan købes i helsekostbutikkerne, dog er det meget forskelligt, hvad de har prioriteret at købe hjem. Jeg vil anbefale at ringe til butikken eller tjekke deres onlinebutik (hvis de har sådan en) inden du tager derned, så bliver du ikke alt for skuffet. Mange velassorterede supermarkeder har efterhånden en del glutenfrie produkter, men det kan være lidt svært at finde, da varerne ikke altid er placeret samlet. Eksempelvis har jeg kun kunnet finde Gul Fiberhusk i kosmetikafdelingen i den lokale Føtex og boghvedekerner blandt morgenmadsprodukterne i min lokale Irma, på trods af at begge butikker har en samling af glutenfrie bageprodukter et helt andet sted i butikken. Så det kan være nødvendigt at finde sin indre detektiv frem, når man køber ind 🙂

Nedenfor er en oversigt over de glutenfrie ingredienser, jeg oftest bruger, og hvor jeg finder dem. Jeg køber som sagt oftest ind i supermarkederne, da de i min erfaring oftest kører med de bedste tilbud. Men jeg må altså tit tage forbi både Rema 1000, Irma og Føtex, for at mine faste basisvarer (havremel, ris- og majsmel og boghvedekerner) – og specialmål som teff, sorghum og tapioka kan jeg kun få i helsebutikken.

Her køber jeg mit glutenfrie mel:
HelsekostbutikkerSupermarkeder
BoghvedemelBoghvedemel
BoghvedekernerBoghvedekerner
Havremel (glutenfri)Havremel (glutenfri) (Rema 1000’s mærke er billigst)
Havregryn (glutenfri)Havregryn (glutenfri) (Rema 1000’s mærke er billigst)
HirsemelHirsemel
HirseflagerHirseflager
Majsmel Majsmel (Føtex’ eget mærke er billigst)
Majsmel (fuldkorn) Majsmel (fuldkorn)
MajsstivelseMajsstivelse
MandelmelMandelmel
RismelRismel
Rismel (fuldkorn)Rismel (fuldkorn)
Sorghummel
Tapiokamel
Teffmel
Andre glutenfrie basisvarer
Gul FiberhuskGul Fiberhusk
Xanthangummi