Nemme surdejsboller helt uden gluten
Glutenfri boller med surdej
Disse surdejsboller uden gluten er lækre både på morgenbordet og i madpakken. De sprøde boghvedekerner og den luftige konsistens i surdejsbollerne gør det let og lækkert at spise glutenfrit. Bollerne har et strejf af kardemomme, som harmonerer utrolig godt med den underspillede syrlighed fra den glutenfrie surdej.
Har du ingen surdej, kan du enten starte din egen glutenfrie surdej op ved at følge vores surdejsguide, eller du kan erstatte surdejsmængden i opskriften med en tilsvarende mængde vand.
Udstyr
Ingredienser
60 g boghvedekerner
1,5 dl vand
1 tsk salt
2 spsk smagsneutral olie (fx rapsolie)
200 g glutenfri havremel
150 g boghvedemel
50 g rismel
6 g gær
50 g glutenfri surdej
600 g vand
8 g salt
4 spsk ahornsirup eller 10 g sukker
3 g stødt kardemomme
22 g pulveriserede loppefrøskaller (gul Fiber Husk)
Instruktioner
Dag 1 - Den glutenfrie dej piskes sammen
Obs! Før du går i gang, skal du lige sikre dig, at din surdej er luftfyldt og klar til at bage med. Hvis ikke, kan du som nævnt erstatte den med en tilsvarende mængde vand.
1) 30 minutter før du vil bage, gør du følgende: Kog boghvedekernerne i en lille gryde med ca. 1,5 dl vand og 1 tsk salt i 10 minutter. Sluk så for blusset og lad kernerne suge den sidste mængde vand i ca. 10 minutter. Kom nu 2 spsk rapsolie i og rør godt rundt. Lad kernerne køle lidt af.
2) Kom husholdningsfilm i en gennemsigtig form, så den går 2-5 cm op over kanten. Brug fx en kondibøtte i plastik, den vil passe rigtig godt til mængden af dej.
3) Bland de tre typer mel i en skål - brug gerne et piskeris, det er hurtigt og nemt. Mål så alle resterende ingredienser af, før du går videre til næste trin.
4) Varm vandet i en lille gryde, så det bliver fingervarmt. Hæld det over i en stor, tom skål.
5) I skålen med vand kommer du gær, ahornsirup (eller sukker), salt og kardemomme i. Pisk med et piskeris, indtil alt er opløst i vandet.
6) Hæld så loppefrøskallerne i og pisk med piskeriset i ca. 15 sekunder.
7) Hæld straks melet i og pisk videre, indtil dejen er helt fri for klumper.
8) Hæld din dej over i formen og glat dejens overflade med en våd hånd. Fordel boghvedekernerne oven på dejen og tryk dem lidt ned i dejen.
9) Sæt et låg eller noget plastik over formen, og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1,5 time.
10) Dejen skal herefter på køl i minimum 6 timer, allerhelst natten over. Den længere koldhævning giver nemlig en endnu bedre smag!
Dag 2 - De glutenfrie surdejsboller bages og spises (eller fryses)!)
30-45 minutter før du vil bage (afhængig af, hvor effektiv din ovn er), placerer du dit bagestål (eller en ovnplade som er vendt på hovedet) midt i ovnen og varmer ovnen op til 230 grader varmluft. Du kan tjekke temperaturen på stålet løbende med et infrarødt termometer.
Når ovnen har nået den ønskede temperatur, går du i gang med nedenstående trin:
1) Tag formen med dej ud af køleskabet, fjern låget og løft forsigtigt dejen op ved at holde i plastfilmens ender. Sæt dejen (med plastik omkring) på bordet, og pak den ud uden at fjerne plastikken under dejen.
2) Hak så dejen ud i 9 lige store stykker - fx med en dejskærer eller en stor, skarp kniv.
3) Kom de glutenfrie surdejsboller over på et stykke bagepapir og lad det hele glide over på dit bagestål eller din varme ovnplade. Her er det lettest at bruge en kombispade eller en pizzaspade - men du kan også bare genbruge et stykke pap, evt. låget fra en pizzabakke.
4) Bag surdejsbollerne i 25-30 minutter, indtil de er gyldne og føles lette, når du løfter dem (pas nu på fingrene, de er varme!).
Lad bollerne køle af på en rist, inden du skærer dem over. Det er vildt svært at være tålmodig, når man er nået hertil, men konsistens og smag bliver bedre, når bollerne er lidt køligere.
Uhm -det er godt nok LÆKRE GF boller. TAK for opskriften 😀
Hvor er det dejligt at høre, at du kunne lide opskriften, Ann! Det gør mig så glad 😀