Luftige glutenfrie gulerodsboller

Nemme glutenfrie boller med gulerod – perfekte til et godt lag smør!

Svampede gulerodsboller uden gluten

Svampede gulerodsboller uden gluten

vanessa-wolter
Disse bløde og saftige glutenfrie boller med gulerod har en fantastisk lækker svampet krumme, som minder rigtig meget om hvedeboller. Bollerne kan fryses, ristes og genopvarmes i ovnen ved 180 grader varmluft i 7-10 minutter. Opbevar dem i en genbrugelig silikonepose (eller en gammeldags frysepose), så holder de sig rigtig fint i et par dage.
forberedelsestid
20 minutter
tilberedningstid
25-30 minutter
portioner
9 boller
samlet tid
7+ timer (koldhævning)

Udstyr

  • Et piskeris

  • To store skåle

  • En form til din dej, den skal være ca. 20 x 20 cm og min. 6 cm i højden

  • Husholdningsfilm

  • En pensel

  • Et bagestål (kan udelades, men det giver et bedre resultat)

  • En dejskærer (kan udelades, men den gør det meget nemmere at skære dejen flot ud)

Ingredienser

  • 250 g glutenfri havremel

  • 75 g majsmel

  • 75 g rismel

  • 15 g gær

  • 650 g vand

  • 8 g salt

  • 30 g sukker

  • 3-4 g kardemomme

  • 22 g loppefrøskaller (helt fint pulveriserede - brug gerne den gule FiberHusk)

  • 50-60 g revet gulerod

  • Solsikkekerner til drys

  • Evt. 1 æg til pensling under bagning

Instruktioner

1

Dag 1 / eller formiddag – Dejen til de glutenfrie boller piskes sammen

1) Kom husholdningsfilm i en form, så den dækker bund og sider fuldstændig og går ca. 5 cm ud over kanten på formen. Du kan med fordel bruge en kondibøtte, den vil nemlig passe perfekt til mængden af dej i denne opskrift. Drys evt. solsikkekerner i bunden af formen, hvis du gerne vil have kerner på bunden af dine gulerodsboller

2) Bland de tre slags mel i en skål.

3) Varm vandet i en gryde, så det bliver fingervarmt. Hæld vandet over i stor, tom skål.

4) I skålen med vand kommer du gær, sukker, salt og kardemomme i. Pisk indtil gæren er opløst.

5) Du skal nu hælde loppefrøskallerne i, og når du har gjort det, starter du timeren og pisker massen i ca. 15 sekunder.

6) Hæld straks melblandingen og revet gulerod i væsken og pisk videre, indtil dejen er fri for klumper og puffer lidt op.

7) Hæld dejen over i den plastikforede form og glat dejens overflade med en våd hånd eller dejskraber (prøv at bruge hånden, det er en vildt blød dej at røre ved!). Drys solsikkekerner på toppen og tryk dem let ned i dejen.

8) Sæt et låg eller plastfilm over formen, og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.

9) Formen med låg skal nu på køl i minimum 6 timer (gerne natten over).

2

Dag 2 / Senere på dagen - De glutenfrie boller bages

30-45 minutter før du vil bage, sætter du dit bagestål i ovnen og varmer ovnen op til 230 grader varmluft. Du kan nemt tjekke temperaturen på stålet med et infrarødt termometer.

Når ovnen er varm, går du i gang med nedenstående trin:

1) Tag formen med dej ud af køleskabet, fjern låget og løft forsigtigt dejen op af formen ved at holde i plastfilmens ender.

2) Hak eller skær nu dejen ud i 9 lige store stykker - fx med en dejskærer eller en skarp kniv.

3) De glutenfrie gulerodsboller placerer du nu på et stykke bagepapir og lader det hele glide over på dit bagestål eller din varme ovnplade. Her er det lettest at bruge en kombispade eller en pizzaspade - men du kan også bruge et stykke pap, evt. låget fra en pizzabakke.

4) Bollerne bages nu i 8 minutter, hvorefter du evt. pensler siderne med et sammenpisket æg.

Hvis du vil undgå ægget, kan du bare sætte en timer til 25 minutter (bollerne skal have mellem 25 og 30 minutter i alt).

5) Bag herefter bollerne i 2-3 minutter mere, og pensl igen.

6) Nu skal bollerne bare bages færdigt i ca. 20 minutter, indtil de er gyldne og føles lette i det, når du løfter dem.

Lad bollerne køle af på en rist, før du skærer dem over. Vi ved, at det er svært at vente, men konsistensen bliver kun bedre, hvis bollerne lige får lov til at dampe godt af.

Notes

Sørg for at varme ovnpladen godt op, inden du bager bollerne på den – her er det vigtigt, at du venter med at lade bollerne glide over på pladen til de kommer ind i ovnen. Vi vil anbefale dig at bruge et bagestål eller en bagesten i ovnen, da det giver de glutenfrie gulerodsboller de bedste muligheder for en jævn afbagning og en fastholdelse af formen, så de ikke flyder ud.

Skriv en kommentar

Leave the field below empty!