Nemme glutenfrie boller med gulerod – perfekte til et godt lag smør!
Svampede gulerodsboller uden gluten
Udstyr
Ingredienser
250 g glutenfri havremel
75 g majsmel
75 g rismel
15 g gær
650 g vand
8 g salt
30 g sukker
3-4 g kardemomme
22 g loppefrøskaller (helt fint pulveriserede - brug gerne den gule FiberHusk)
50-60 g revet gulerod
Solsikkekerner til drys
Evt. 1 æg til pensling under bagning
Instruktioner
Dag 1 / eller formiddag – Dejen til de glutenfrie boller piskes sammen
1) Kom husholdningsfilm i en form, så den dækker bund og sider fuldstændig og går ca. 5 cm ud over kanten på formen. Du kan med fordel bruge en kondibøtte, den vil nemlig passe perfekt til mængden af dej i denne opskrift. Drys evt. solsikkekerner i bunden af formen, hvis du gerne vil have kerner på bunden af dine gulerodsboller
2) Bland de tre slags mel i en skål.
3) Varm vandet i en gryde, så det bliver fingervarmt. Hæld vandet over i stor, tom skål.
4) I skålen med vand kommer du gær, sukker, salt og kardemomme i. Pisk indtil gæren er opløst.
5) Du skal nu hælde loppefrøskallerne i, og når du har gjort det, starter du timeren og pisker massen i ca. 15 sekunder.
6) Hæld straks melblandingen og revet gulerod i væsken og pisk videre, indtil dejen er fri for klumper og puffer lidt op.
7) Hæld dejen over i den plastikforede form og glat dejens overflade med en våd hånd eller dejskraber (prøv at bruge hånden, det er en vildt blød dej at røre ved!). Drys solsikkekerner på toppen og tryk dem let ned i dejen.
8) Sæt et låg eller plastfilm over formen, og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
9) Formen med låg skal nu på køl i minimum 6 timer (gerne natten over).
Dag 2 / Senere på dagen - De glutenfrie boller bages
30-45 minutter før du vil bage, sætter du dit bagestål i ovnen og varmer ovnen op til 230 grader varmluft. Du kan nemt tjekke temperaturen på stålet med et infrarødt termometer.
Når ovnen er varm, går du i gang med nedenstående trin:
1) Tag formen med dej ud af køleskabet, fjern låget og løft forsigtigt dejen op af formen ved at holde i plastfilmens ender.
2) Hak eller skær nu dejen ud i 9 lige store stykker - fx med en dejskærer eller en skarp kniv.
3) De glutenfrie gulerodsboller placerer du nu på et stykke bagepapir og lader det hele glide over på dit bagestål eller din varme ovnplade. Her er det lettest at bruge en kombispade eller en pizzaspade - men du kan også bruge et stykke pap, evt. låget fra en pizzabakke.
4) Bollerne bages nu i 8 minutter, hvorefter du evt. pensler siderne med et sammenpisket æg.
Hvis du vil undgå ægget, kan du bare sætte en timer til 25 minutter (bollerne skal have mellem 25 og 30 minutter i alt).5) Bag herefter bollerne i 2-3 minutter mere, og pensl igen.
6) Nu skal bollerne bare bages færdigt i ca. 20 minutter, indtil de er gyldne og føles lette i det, når du løfter dem.
Lad bollerne køle af på en rist, før du skærer dem over. Vi ved, at det er svært at vente, men konsistensen bliver kun bedre, hvis bollerne lige får lov til at dampe godt af.