Begynderguide – glutenfrit brød

Glutenfrit brød kan være en udfordring – tro mig, jeg har selv været der (flere gange)!

Især større, glutenfrie brød kan være vanskelige at få til at lykkes, så jeg vil anbefale dig at starte et lidt andet sted. For vi ved jo alle godt, at succes motiverer!

Jeg startede selv min glutenfrie bagerejse med at bage helt simple, håndpiskede gærdejsboller, og det vil jeg helt klart også anbefale dig at gøre, hvis du er ny i den glutenfrie bageverden. Nok er bollerne simple, men det er smagsoplevelsen bestemt ikke! Når du har fået styr på de glutenfrie boller, kan du altid bevæge dig videre til enten håndpiskede gærdejsbrød eller surdejsbrød – eller give den gas med røremaskinen og bage luftige glutenfrie surdejsbrød.

Sådan starter du på glutenfri bagning

Trin 1: Udvælg en glutenfri opskrift

Start med at udvælge dig en eller to overskuelige glutenfrie opskrifter, som du gerne vil prøve. Jeg kan f.eks. anbefale dig at prøve at bage de her bløde gulerodsboller som noget af det første. De vil helt sikkert være et hit hos hele familien. Mine glutenfrie boller med gulerod kræver nemlig hverken særlig meget planlægning, naturtalent eller blæret udstyr. Til gengæld har de en lækker konsistens og er perfekte til et lækkert lag smør eller smørbar. Hvis du har lyst til at prøve lidt forskelligt, så har jeg lavet en lille oversigt over mine favoritbegynderopskrifter til glutenfri bagning her:

Bedste begynderopskrifter til glutenfrit brød

Trin 2: Basisudstyr til glutenfri bagning

Listen over glutenfri bageudstyr behøver ikke være lang! Jeg mener ikke, der er nogen grund til at gå amok i røremaskiner, dampovne og alt muligt som det allerførste. Dog har jeg som den bagestålsnørd, jeg er (Glutenfribageren er med stor stolthed en del af Bagestålet.dk‘s bageunivers), også i begynderopskrifterne haft stor glæde af at bage bollerne på mit elskede bagestål. Bagestålet er en genial makker, hvis man virkelig vil give sit glutenfrie bagværk en omgang power, men du kan altså sagtens komme godt i gang med at bruge opskrifterne her på siden uden at eje sådan et. Så kan du altid ønske dig et bagestål til jul 😉

Trin 3: Ingredienser til glutenfri bagning

Når du har opskriften klar, er det blevet tid til lidt glutenfri shopping! Det kræver muligvis en lille tur rundt i forskellige supermarkeder, men begynderopskrifternes ingredienser burde være til at få fat i i de fleste velassorterede supermarkeder. Læs evt. vores indkøbsguide til, hvor du let kan få fat i de forskellige typer glutenfri mel og hævemidler.

Trin 4: Bagning af glutenfrit brød

Mit vigtigste råd til selve bagningen er nok at veje alle ingredienser af, før du går i gang. Tjek gerne op på, om du har det rette basisudstyr i køkkenet, så du kan komme godt fra start. Når brødet burde være færdigbagt, kan du stikke et stegetermometer ind, så spidsen rammer midten (kernen) af bagværket, hvis du ikke er sikker på, om det er gennembagt. Det kan man især være i tvivl om ved større brød. Det glutenfrie bagværk er færdigt, når temperaturen har nået 99 grader.
Så er der vist kun tilbage at sige pøj-pøj og god fornøjelse! 😀